اگه حس میکنید دچار بیانگیزگی شدید، این کارها رو انجام بدید.
وقت نداری مقاله رو بخونی؟ پلی کن و مقاله رو گوش کن.
ساعت کاری روتین ۸ تا ۵ میتونه خیلیها رو دچار بیانگیزگی، بیحوصلگی، بیعلاقگی و حتی بیهدفی کنه. گاهی اوقات فریلنسینگ میتونه بهعنوان یه جایگزین هیجانانگیز برای شغلهای سنتی در نظر گرفته بشه؛ اما اگه حتی زمانی که بهعنوان یه فریلنسر کار میکنید و رئیس خودتون هستید، هنوز هم دچار این احساسات منفی بودید، چه کاری باید انجام بدید؟ فریلنسینگ میتونه به دلایل مختلفی برای خیلیها خوشایند باشه؛ اما تضمینی وجود نداره حتی زمانی که برای خودتون کار میکنید، دچار احساس بیعلاقگی و نارضایتی نشید.
یکی از سادهترین روشها برای پیدا کردن علت اصلی احساسات منفی در شرایط فعلی، اینه که مشخص کنید چه چیزی واقعاً برای شما مهمه. اگر احساس میکنید سبک کار فعلیتون چیزی که به اون نیاز دارید رو به شما نمیده، برای ارزیابی شرایط و ایجاد تغییرات، از راهکارهایی که در ادامه بهشون اشاره میکنیم، استفاده کنید.
راهکار اول: فعالیتهایی که به شما انرژی میدن یا برعکس، انرژی شما رو میگیرن، شناسایی کنید.
همیشه کارهایی وجود دارن که باید اونا رو باوجود اینکه انرژی شما را میگیرن انجام بدید؛ اما ممکنه بتونید با ایجاد تغییراتی توی برنامه روزانهتون، تأثیر منفی اونا رو بر سلامت و رضایت کلی خودتون کاهش بدید.
این تمرین از کتاب «زندگی خود را طراحی کنید: چگونه یک زندگی خوب و لذتبخش داشته باشیم» گرفته شده:
ما در تمام طول روز در حال انجام فعالیتهای ذهنی و جسمی هستیم. بعضی از فعالیتها انرژی ما را افزایش میدهند و برخی دیگر آن را تخلیه میکنند؛ ما میخواهیم این جریانهای انرژی را دنبال کنیم […].زمانی که کاملا متوجه شدید که انرژی شما هر هفته چگونه صرف میشود، میتوانید فعالیتهای خود را دوباره برنامهریزی کنید تا سرزندگی و نشاط خود را به حداکثر برسانید.
این کارها رو امتحان کنید تا نتیجهاش رو ببینید:
- – هرروز، به فعالیتهای روزمره و کارهایی که باید انجام بدید و اینکه آیا به شما انرژی میدن یا انرژی شما رو میگیرن، توجه داشته باشید.
- – به الگوهای انرژی خودتون در عرض یک هفته توجه کنید و اشکالات اونا رو شناسایی کنید.
- – دقت کنید که چه تغییرات کوچیکی میتونن باعث بهبود جریان انرژی شما بشن.
- – آیا ترجیح میدید تمام فعالیتهایی که انرژی شما رو میگیرن، صبحها قبل از سایر کارها انجام بدید یا در یک روز مشخص از هفته؟
این کتاب مثالهایی از افراد مختلف ارائه میده که برای کمک به پرانرژی نگهداشتن هفته خودشون، کارهایی که انرژی اونا رو افزایش میده، بیشتر انجام میدن و برنامه خودشونو طوری تنظیم میکنن که فعالیتهای خستهکننده رو با بیشتر انجام دادن فعالیتهای جذاب، محدود کنن. هر وقت هم که کارهای انرژیبر خودشونو به پایان میرسونن، پاداشهای کوچیکی برای خودشون در نظر میگیرن.
فرض کنید که شما از پیگیری و دستهبندی کردن هزینههای خودتون متنفرید و این کار هم در تمام روزهای هفته، وقت شما رو میگیره. شاید بهتر باشه هر هفته یه ساعت مشخصو برای رسیدگی به اونا تعیین کنید و بعد از اتمام کار، یه مدت کوتاهی به خودتون استراحت بدید، موزیک گوش بدید و قهوه میل کنید تا دوباره انرژی بگیرید. برنامه روزانهتونو بررسی کنید و ببینید میتونید با این راهحل، برنامهریزی بهتری انجام بدید؟
راهکار دوم: کارایی خودتونو در حوزههای مختلف زندگی و حرفهتون ارزیابی کنید.
برای این کار میتونید از ابزار مفیدی که بهعنوان «چرخ زندگی» شناخته میشه استفاده کنید و زندگی خودتونو در حوزههای مختلف ارزیابی کنید. کافیه که یه دایره بکشید و اونو به ۸ قسمت تقسیم کنید، هر بخشو بهعنوان یکی از جنبههای زندگی خودتون نامگذاری کنید و به هر کدومشون بین ۱ تا ۱۰، یه امتیاز بدید (۱ برای حداقل کارایی و ۱۰ برای حداکثر کارایی). بهعنوان یه فریلنسر، کار و زندگی شخصی شما تا حدی با هم دیگه ادغام میشن، بنابراین میتونید موضوعاتی رو انتخاب کنید که هردوی زندگی شخصی و کاری رو در برمیگیرن. بهعنوان مثال میتونید ۸ حوزه مختلف زندگی خودتونو به این صورت تقسیم کنید:
- – مدیریت زمان / پاسخ به ایمیل / برنامهریزی روزانه
- – پیشرفت کاری / شخصی
- – سودآوری
- – تعادل زندگی کاری/ سلامت و رضایت شخصی
- – محیط فیزیکی
- – وضعیت مالی
- – سلامتی
- – سرگرمی و خلاقیت
بعد از اینکه تمام ۸ حوزه رو رتبهبندی کردید، با دقت نگاه کنید، ببینید وضعیت فعلی شما چطوریه. چه حوزههایی میتونن بهبود پیدا کنن؟ بهعنوانمثال، اگه شما ببینید که پایینترین رتبه شما در حوزه سلامتی و مدیریت زمانه، چه چیزی رو میتونید تغییر بدید که رتبه اون، حتی شده بهاندازه نیم امتیاز بالاتر بره؟
شاید تصمیم بگیرید این هفته هر شب نیم ساعت زودتر به رختخواب برید یا نوبت دکتری که عقب انداخته بودید رو توی برنامهریزیتون جا بدید. گاهی حتی کوچکترین تغییرات میتونن تأثیر زیادی داشته باشن. اغلب اوقات هم خودمون میدونیم که باید چه چیزی رو توی حوزههایی که امتیاز پایینی داریم تغییر بدیم تا چرخ زندگیمون درست و متعادل بچرخه.
راهکار سوم: «حقایق درونی» خودتونو کشف کنید.
کتاب «نقشه راه: راهنمای جامع برای فهمیدن آنچه باید با زندگی خود انجام دهید»، حقایق درونی رو مجموعه پارامترهایی میدونه که مشخص میکنن ما واقعاً چه کسی هستیم و اعتقاد داره که ما براساس این پارامترها مسائل مختلف رو ارزشگذاری میکنیم و تصمیمات مهم رو میگیریم.
حقایق درونی، مهمترین اولویتهای کاری شما رو پیدا میکنه و بهتون کمک میکنه که به جای تسلیم شدن در برابر تفکر غالب جامعه، خودتون در مورد کارتون تصمیم بگیرید.
از خودتون این سؤالات و هر سؤال دیگهای که درباره شغلتون به ذهنتون میرسه رو بپرسید و ببینید به چه نتیجهای میرسید:
- – آیا ترجیح میدید بهصورت مستقل کارکنید؟
- – آیا علاقه دارید در کار خودتون از ساختار و قواعد خاصی پیروی کنید؟
- – آیا ترجیح میدید در محل کار لباس غیررسمی بپوشید؟
- – تمایل دارید شرایط کار در سفر رو داشته باشید؟
- – آیا برای شما مهمه که تعطیلات آخر هفته کار نکنید و واقعاً تعطیل باشید؟
- – آیا تمایل دارید پول زیادی به دست بیارید؟
- – آیا زمانی که رئیس خودتون هستید، بهتر کار میکنید؟
- – آیا ترجیح میدید توی منزل کار کنید؟
اگر ترجیح میدید مستقل کارکنید، منطقی به نظر میرسه که خیلی از پیشنهادهای همکاری رو رد کنید. اگر از اون دسته افرادی هستید که وقتی لباس رسمی میپوشید، دیگران رو تحت تأثیر قرار میدید، حتماً این کارو انجام بدید و جزء برنامه روزانهتون باشه، به این موضوع اهمیت ندید که دیگران دوست دارن با لباس راحتی کار کنن. ببینید چه چیزی باعث میشه که احساس خوبی داشته باشید و اونو بدون مقایسه کردن با کارهای دیگران، انجام بدید.
با استفاده از این سه تا راهکار یا تمرین، میتونید روز یا هفته خودتونو مطابق اون چیزی که به شما انرژی میده یا انرژی شما رو میگیره، برنامهریزی کنید؛ باید کاملاً دقیق متوجه بشید که توی کدوم یکی از حوزههای زندگی شما باید یه سری تغییرات صورت بگیره و کدوم جنبههای فریلنسینگ برای شما مهم هستن. چند تا ایده ساده رو امتحان کنید، برنامه روزانه خودتونو تغییر بدید و ببینید چه احساسی دارید. هر چی که بیشتر خودتونو بشناسید، ایجاد تغییر، موقعی که وضعیت مساعدی ندارین، آسونتر میشه و رغبت بیشتری برای انجام اون پیدا میکنید.