مسیر کاری جذاب امیرعباس عبدالعلی؛ از طراحی وب تا یوتیوبر
امیرعباس عبدالعلی هستم. حدود 10- 15 سالی به عنوان طراح اینترفیس وب سایت، مدرس دورههای طراحی وب سایت و مترجم کار کردم. در یک سال اخیر هم فعالیتم رو در یوتیوب (کانال SkillVid) شروع کردم و در حال حاضر دارم مسیر جدیدی در زندگی کاری رو طی میکنم. در این سالها هم فریلنسر بودم و هم کارمند و در هر دو وضعیت شغلی، تجربههای مخلتفی بدست آوردم. تجربههایی که شاید اشتراکگذاشتن اونها بتونه مسیر کاری پیش روی شما رو کمی روشنتر کنه. پس پیشنهاد میکنم من رو تا انتهای این مطلب همراهی کن.
آموزش در فروم (forum)؛ بستری برای شناختهشدن
سال 82-83 بود که فعالیتم رو شروع کردم. علاقه زیاد من به طراحی باعث شده بود که بدون اینکه تحصیلات دانشگاهی در این رشته باشم، به تنهایی و خُردخُرد کار طراحی انجام بدم. دوست داشتم فراتر قدم بردارم و اطلاعاتم رو به دیگران منتقل کنم.
رفتم سمت اینترنت و با ایجاد یک فروم (forum: انجمنهای اینترنتی که اشخاص میتونند کارها، صحبتها و به طور کل مسائل خودشون رو به اشتراک بگذارند. در این فضا امکان رد و بدل کردن اطلاعات وجود داره و میشه خیلی راحت آموزشهای مختلفی رو برای اعضا یا کسانیکه عضو هستند به اشتراک گذاشت و اگر کسی سؤالی داشت، بهش پاسخ داد)، هرچیزی که از طراحی بلد بودم رو آموزش دادم.
یادمه 2-3 سالی به همین صورت فعالیت کردم و برای فرومی که راهاندازی کرده بودم (البته الآن وجود نداره)، حدود 10-15 هزار نفر عضو بگیرم. تعداد زیادی ثبت نام کرده بودند و نکات طراحی رو بهشون میگفتم. همین کار باعث شد که خیلیها من رو بشناسند و در این حوزه شناخته بشم.
آموزش طراحی تنها فعالیتی نبود که در فروم انجام میدادم، بلکه در کنارش تمهای وبلاگ و تمهای مربوط به یک سری از نرمافزارها مثل phpbb (نرمافزار انجمنساز)، و MovableType (برنامه محبوب اما قدیمی برای ساخت وبلاگ که بعد از ورود وردپرس کمکم مورد استفاده قرار نگرفت)، رو هم قرار میدادم تا کسانیکه علاقهمندن ازشون استفاده کنند.
بعضی از این تمها رو هم فارسی میکردم و در فروم قرار میدادم تا اون عزیزانیکه طراحی رو در سطح عالی و پیشرفته بلد نیستند هم بتونن از این تمهای طراحی رایگان استفاده کنند. البته فقط از یک فروم استفاده نمیکردم. فرومهای مختلفی راهاندازی کرده بودم و کارها و آموزشهامو رو داخلشون منتشر میکردم. باز هم این به بیشتر شناختهشدن من کمک کرد. به افراد بیشتری معرفی شدم و راهی شد برای معرفی سایتم و اومدن کاربران بیشتر به سایتم برای استفاده از آموزشهام.
ترجمه کتاب 101 ترفند و نکته css در طراحی وب؛ جهش بزرگ در مسیر کاری
درسته که در فروم فعالیت میکردم، آموزشهایی در زمینه طراحی به اشتراک میذاشتم و آدمهای زیادی از این طریق من رو شناخته بودن، اما جهش بزرگی که در مسیر کاری برای من اتفاق افتاد، برمیگرده به سال 85 با انتشار اولین کتابی که ترجمه کردم. من کتاب 101 ترفند و نکته css در طراحی وب رو که نوشته «راشل اندرو»، بود ترجمه کردم و شرکت ناقوس اون رو منتشر کرد. پس از انتشار این کتاب، با تعداد زیادی از اشخاص آشنا شدم و دوستان خیلی خوبی پیدا کردم.
درواقع از طریق همین دوستان، در همایشهایی که تا قبل از شیوع کرونا به صورت حضوری و در دوران کرونا به صورت مجازی و آنلاین برگزار میشه، به عنوان سخنران شرکت میکردم. شبکه بزرگ ارتباطی پیدا کرده بودم و باعث میشد که بیشتر شناخته بشم و با افراد بیشتری آشنا بشم.
شبکهسازی تنها راه شناخت و دریافت پروژه
شاید براتون جالب باشه که بگم، من در این 10-15 سال فعالیتم، هرگز و هرگز از طریق ارسال رزومه برای صاحبان کسب و کار یا کارفرما مشغول به کار نشدم. اصلا یادم نمییاد که شغل یا پروژهای را به خاطر رزومه کاریم گرفته باشم. درواقع شبکهسازی تنها راهی بود که من به دیگران معرفی میشدم و پروژه میگرفتم. همین دوستان به واسطه شناختی که از من و کیفیت کارم و نوع فعالیتم داشتن، معرفم بودن و من رو به دیگران معرفی میکردن.
بعضی وقتها دوستان با من تماس میگرفتن و میپرسیدن که فرصت شغلی در این شرکت یا مجموعه وجود داره که مناسب خودته، میخوای در اون شرکت مشغول بشی؟ منم بعد از بررسی شرایط کار و وضعیتم جواب میدادم. اینطوری بود که به صورت فریلنسری پروژهها و پیشنهادهای کاری زیادی رو دریافت کردم.
فعالیت در شبکههای اجتماعی؛ بیشترین تأثیر در جذب مشتری و شناختهشدن
اگه یادتون باشه، گفتم که کتاب 101 ترفند و نکته css در طراحی وب رو ترجمه کردم. کلی این کتاب برای من آورده داشت و با آدمهای زیادی آشنا شدم و باعث شد که شناخته بشم. کتاب دیگهای هم به نام «آموزش html5 و css3 در قالب پروژه»، رو هم ترجمه کردم. راستی یادم رفت بگم که تحصیلات دانشگاهی من زبان انگلیسی است و همین کار رو برای ترجمه کتاب در حوزهای که بهش علاقه داشتم، خیلی آسون میکرد.
این بار هم شرکت ناقوس کتاب رو منتشر کرد و مهر پُررنگی خورد روی شخصیت کاری من. درواقع کتاب دوم هم مثل کتاب اول تأثیر زیادی در بیشتر شناختهشدن من داشت. خود من هم از این دست فعالیتها در شبکههای اجتماعی بهویژه توئیتر انجام میدادم. یعنی کتابهای مختلفی رو به بچهها و علاقهمندان به حوزه طراحی وب و… معرفی میکردم. میخواستم اگر کسی هست که دوست داره کار طراحی یاد بگیره، بره و اون کتابها رو مطالعه کنه.
جالب اینجا بود که دوستان و مخاطبان تمامی فعالیتهای از این دست رو به اشتراک میذاشتن و باز هم پلهای بود برای بیشتر شناختهشدن من. میشه گفت که اکثرا منِ امیرعباس عبدالعلی رو به عنوان کسی میشناختن که طراحی انجام میده، css رو خوب انجام میده و حتی دورههای آموزشی هم برگذار میکنه.
آموزش در کنار قانون 20-80؛ راههای دیگری برای دریافت پروژه
تا اینجا بواسطه همین شبکهسازیها و فعالیتم در شبکههای مجازی و البته کیفیت کاری که تحویل میدادم، پروژههای زیادی گرفتم. آموزش هم راه دیگهای بود برای اینکه به تعداد پیشنهادات همکاری من اضافه بشه. کلی از شاگردام پس از تکمیل دوره آموزشی مشغول به کار شدن. حتی از طریق همین بچهها پروژه بود که به من پیشنهاد میشد.
ضمن اینکه میشه گفت قانون 20-80 یا اصل پارتو هم در موردم اجرا و پیاده میشد. مشتریهای قبلی دوباره برای پروژه جدید به من مراجعه میکردند یا وقتی کارفرمایی تماس میگرفت، اشاره میکرد که از طرف فلان شخص معرفی شدم بهشون و میخوان که با من همکاری کنن.
در همین رابطه: بر روی 20% کارها تمرکز کن تا 80% نتیجۀ عالی بگیری!
بیشتر مواقع روند کار هم اینطوری بود که من برای کارفرمایی پروژهای رو انجام میدادم. بقیه دوستان بعد از دیدن کاری که من برای مشتری انجام داده بودم، میاومدن به سایتم (آدرس سایت من در قسمت پایینی کار درج میشد)، و بهم پیشنهاد همکاری و پروژه میداد. میتونم بگم که وقتی به صورت فریلنسری کار میکردم وضعیتم خیلی بود. در حدی که دیگه به تنهایی نمیتونستم از پس همه کارها و پروژهها بربیام. تایم خودم کامل با پروژهها پُر میشد به همین دلیل وقتی کارفرمایی برای همکاری تماس میگرفت، دوستانم رو که در این حوزه کاربلد بودن، معرفی میکردم. از این طریق من هم پروژهها ره به سمت بچههای حرفهای میفرستادم تا اونها هم بتونن کار کنند.
کسب درآمد با روشهایی غیر از فریلنسری
یادمه یه مدتی دنبال درآمد ثابت بودم. به همین دلیل کارمندی به ذهنم رسید. حدود 6-7 سالی هم به صورت کارمندی کار کردم. به عنوان طراح سینیور (Senior: کسی که بیش از 10 سال تجربه کاری در زمینه تکنولوژی داره و میتونه به تنهایی مسئولیت یک پروژه خاص رو برای شرکت به عهده بگیره و تمامی وظایف رو انجام بده)، در شرکت چارگون مشغول شدم. همکاری ما حدود 1 سال و نیم طول کشید و بعد از اون حدود 5 سال در شرکت شاتل استخدام شدم. طراحی پنل و سایت شاتل برعهده من بود و از اون حرکت کردم به سمت درآمد پسیو (Passive Income: یا درآمد غیرفعال. درآمدی هست که بعد از اینکه اقدامات لازم و اولیه رو برای سرمایهگذاری انجام دادین، دیگه نیازی نیست تلاش زیادی انجام بدین تا اون رو در گردش نگه دارین).
در همین رابطه: برنامه نویس ارشد یا تازه کار؟ کدامیک برای تیم شما مناسب تر است؟
در حال حاضر میشه گفت از حدود 1 سال و نیم پیش دیگه به صورت فریلنسر کار نمیکنم. بیشتر از هرچیزی بعد از 10-15 سال تجربه کار به صورت فریلنسری و کارمندی، دلم میخواد کاری رو خودم دوستش دارم انجام بدم. کاری که فقط و فقط سلیقه و نظر خودم رو برای انجامش پیاده کنم و اونچیزی رو تولید کنم که خودم دوستش دارم. پس به فکر درآمد پسیو افتادم.
درواقع بیشتر از قبل و به صورت حرفهای وارد دنیای یوتیوب شدم و دیگه من رو به عنوان یوتیوبر میشناسن. من ویدئو و محتوایی رو باب میل خودم تولید میکنم و اون رو در یوتیوب به اشتراک میذارم. روی این ویدئوها تبلیغات گذاشته میشه و من هر بار یه سهمی از اون تبلیغات رو دریافت میکنم. هر بار کاربران سرچ کنند و ویدئوی من رو ببینن، چون روش تبلیغ نمایش داده میشه، برای من ایجاد درآمد میکنه. خوبی این کار اینه که اگه من یک ماه هم فعالیت نکنم، این درامد پسیو همچنان من رو سرپا نگه میداره چون اگه شما تولید محتوا نکنی، همچنان برای محتوات، بازدید بدست مییاد و نتیجش میشه کسب درآمد.
اگه بخوام خیلی ساده توضیح بدم، مثل اینه که شما محصولی رو تولید میکنی، بعد اون محصول رو برای فروش میزاری. دیگه بعد از تولید محصول، شما فعالیتی انجام نمیدی و اون محصول به فروش میرسه و شما حتی اگه یک ماه هم کار نکنی، باز درآمدی داری و این درآمد قطع نمیشه.
من سعی کردم از مسیر کاری خودم بگم. از تمام اتفاقاتی که در دوران فریلنسری رخ داد و تمام نکاتی که باعث شد خیلی خوب پیشرفت کنم. هیچ وقت هم از سختیها و چالشهای کار نترسیدم و کنار نکشیدم. علاقه به کاری که انجام میدی، خیلی مهمه در پیشرفتت، اما نمیشه از کیفیت کارت گذشت. علاقه، کیفیت و پشت کار در کنار شبکهسازی و رضایتمندی کسانیکه باهاشون کار میکنی، تو و حرفهای که دنبال میکنی رو سرپا نگه میداره. امیدوارم موفق باشی دوست من.
مشابه این مقاله:
مسیر کاری عجیب و جالب یک گرافیست فریلنسر موفق
دنیایِ خانمِ فریلنسر؛ داستانی واقعی در مورد بهترین راه گرفتن پروژه
مسیر کاری جالب و منحصربهفرد مرتضی گرانسایه، برنامهنویس و طراح وب
عااااالی ممنون
تشکر از مطلب جامع و مفیدتون
سلامت باشید