چطور خستگی و استرس زیاد را مدیریت کنیم
وقت نداری مقاله رو بخونی؟ پلی کن و مقاله رو گوش کن.
امروز میخواهیم در مورد یک موضوع بسیار مهم و رایج صحبت کنیم – خستگی و دلزدگی کاری
خستگی و دلزدگی کاری (Burnout) – از بین رفتن قدرت یا انگیزه فیزیکی یا روحی، که معمولاً به علت استرس یا ناامیدی طولانیمدت رخ میدهد.
توی بعضی از فرهنگها، افرادی که از تمام ظرفیت خودشون برای کار کردن استفاده میکنن و بازههای زمانی بیشتریو صرف کار میکنن، توسط آشنایان و همکارانشون مورد تمجید قرار میگیرن و صفات خوبی مثل سختکوش، تلاشگر، هدفمند و موارد مشابه دیگه به اونا نسبت داده میشه.
اما برای بیشتر انسانها –حتی اونایی که ظاهر خستگیناپذیر دارن– این سطح از فعالیت در طولانیمدت قابلتحمل نیست و اگه در مورد اون تجدیدنظر صورت نگیره، ممکنه عواقب فاجعهآمیزی به بار بیاره.
اگر خودتون خستگی و دلزدگی کاریو تجربه کرده باشید، خوب میدونید که داریم در مورد چه حسی صحبت میکنیم. بزارید اول در مورد شناسایی خستگی و دلزدگی و تشخیص تفاوت اون با استرس، چند تا نکته رو با هم مرور کنیم.
- خستگی و دلزدگی کاری نتیجه استرس طولانیه که بدون درمان باقی مونده. اگر مدتی طولانی بیوقفه استرس داشته باشید، بهاحتمال خیلی زیاد دچار دلزدگی میشید.
- یکی از مشخصههای استرس اینه که باعث میشه برای انجام کارهای مهم تلاش بیشتری انجام بدید. اما دلزدگی باعث میشه از کارهایی که براتون مهم هستن دست بکشید.
- استرس باعث میشه احساساتتون شدیدتر بشه، اما دلزدگی شما رو بیاحساس و بیعلاقه میکنه.
- استرس موجب کاهش انرژی میشه، اما دلزدگی باعث کاهش انگیزه، امید یا خوشبینی میشه.
- استرس میتونه باعث نگرانی یا اضطراب در مورد یک وضعیت خاص بشه، اما دلزدگی معمولاً منجر به احساس ناراحتی، ناامیدی و افسردگی میشه.
- استرس معمولاً یه علائم فیزیکی داره (مثلاً خستگی جسمی، حالت تهوع یا سردرد، اما دلزدگی معمولاً یه عواقب احساسی داره مثل عصبانیت، تغییر خلقوخو و افسردگی.
طبق تحقیقات و یه سری مطالعات میدانی که از طریق مصاحبه با یه تعداد فریلنسر و کارمندای مختلف انجام شده که با این نوع خستگی و دلزدگی روبرو بودن و در نهایت با موفقیت تونستن از اون عبور کنن، چند تا راهکار ساده به دست اومده که میخوایم با شما عزیزان درمیون بزاریم.
راهکار اول: خودآگاهی خودتونو تقویت کنید.
خودآگاهی مهارتی است که به شما کمک میکنه تا در مورد خودتون، نیازها، خصوصیات، اهداف، نقاط قوت و ضعف، احساسات و هویت خودتون شناخت کاملتری به دست بیارید. ضعف در خود آگاهی با خیلی از مشکلات روانی و اجتماعی مثل افسردگی و اضطراب، احساس حقارت، اعتمادبهنفس پایین، مشکلات ارتباطی و احساس تنهایی در ارتباطه. بنابراین با تقویت این مهارت میتونید از خیلی از مشکلات روزمره خودتون پیشگیری کنید. بهتره در طول روز یه مدتی رو به سکوت و فکر کردن در مورد کار و زندگیتون اختصاص بدید. کتاب خوندن، مدیتیشن یا هر کاری که باعث میشه احساس آرامش کنید و ذهنتونو از امور مربوط به کار دور میکنه، خیلی میتونه بهتون کمک کنه.
مرور کارها و رفتارهای قبلی، برای اینکه بتونیم در آینده اصلاحشون کنیم یکی از موارد ضروری توی زندگی همه ماست و نباید ازش غافل باشیم. مثلا باید از خودمون بپرسیم چرا من چنین احساسی دارم؟ چرا چنین حرفی زدم؟ چرا تو این مسیر حرکت میکنم؟ چرا اصلاً از همون روز اول تو این مسیر قدم گذاشتم؟
یه همچین پرسشهایی به ما کمک میکنه تا بتونیم خودآگاهی خودمونو تقویت کنیم.
راهکار دوم: برای سلامت روحی و جسمی خودتون اهمیت زیادی قائل باشید.
شما با استفاده از قدرت اندیشه و فکرتون درآمد کسب میکنید. بنابرین اگر از نظر احساسی یا روانی ۱۰۰ درصد احساس خوبی نداشته باشید، شرایط کاری شما به خطر میافته. سلامت فیزیکی هم تاثیر زیادی روی سلامتی روحی شما داره. برای همین وقتایی که احساس خوبی ندارید، برای بهبود وضعیت روحیتون به تمرینات ورزشی، خواب و تغذیه مناسب روی بیارید. تا وقتی که خودتون از لحاظ روحی و جسمی، سلامت و تندرست نباشید، نمیتونید خیلی برای دیگران و حتی خودتون مفید باشید.
راهکار سوم: با مشتریان، اعضای خانواده و دوستان خودتون، مرتب در ارتباط باشید.
دلزدگی و خستگی روحی به خودیِ خود بهبود پیدا نمیکنه، صحبت با دوستان و افراد نزدیک شما در مورد مشکلاتتون، حس حمایت اونا رو به دنبال داره و میتونه از نظر روحی و جسمی بهبود شما رو تسریع کنه.
با مشتریاتون صادق باشید و به اونا بگید که مهلت بیشتری نیاز دارید، فشار کاری خودتو کم کنید و یه مقدار استراحت کنید. اکثر افراد این موضوع رو درک میکنن و سعی میکنن به شما کمک کنن. اگر واقعاً دیدید که شما رو درک نمیکنن و به مشکل شما اهمیتی نمیدن، بهتره در آینده به فکر همکاری با اونا نباشید.
راهکار چهارم: خیلی سریع به کار برنگردید.
اگر واقعاً دچار دلزدگی کاری شدین، بعد از یه استراحت چند روزه، خیلی حالتون بهتر میشه، اما سعی کنید فشار کار زیادیو تا یه مدت به خودتون تحمیل نکنید. چون ممکنه تمام پیشرفتی که توی بهبود وضعیتتون داشتید از بین بره و دوباره به خونه اول برگردید. باید به مرور فشار کاری خودتونو افزایش بدید و به حالت اولیه برسونید تا مجددا دلزده نشید. هر وقت هم احساس کردید که مجددا تحت فشار قرار گرفتید به خودتون فرصت بدید تا کم کم شرایطتون بهتر بشه.
اگه شما تابحال این نوع خستگی و دلزدگی کاریو تجربه کردین و تونستین باهاش مقابله کنین، تجربه خودتونو از طریق ارسال دیدگاه با ما در میون بزارید.