راهکارهای ایجاد تعادل بین کار و زندگی برای فریلنسرها
وقت نداری مقاله رو بخونی؟ پلی کن و مقاله رو گوش کن.
مفهوم ساده ایجاد تعادل بین کار و زندگی اینه که هر کسی با توجه به شرایط خودش، بین زمانی که برای کسب و کارش صرف میکنه و وقتی که برای خونواده و زندگی شخصیش میزاره، یه تعادل منطقی ایجاد کنه. واضحه که همه دوست دارن روشی پیدا کنن تا بتونن این تعادل رو برقرار کنن. اما یه کارآفرین یا یه فریلنسر که مشغله زیادی داره و کار و زندگیش با هم گره خورده چطور میتونه این کارو انجام بده؟
آیا واقعاً برقراری تعادل به این معنیه که باید یه دیوار بین کار و زندگی بکشیم و اونا رو از هم جدا کنیم؟
برای درک پاسخ این پرسش، دو تا سؤال مطرح میکنیم و در موردشون بحث میکنیم.
سؤال اول: آیا کسب و کار ما در مقابل زندگیمون قرار گرفته، یا بخشی از اونه؟
اکثر اوقات ما احساس میکنیم که کار و زندگیمون در مقابل هم دیگه قرار دارن. تمام روز میریم سر کار، به این امید که با انجام یه سری وظایف، یه حقوقی بگیریم یا توی یه کسب و کار یا یه کار جانبی، پول در بیاریم، بعد از اونم برمیگردیم خونه پیش خانوادهمون.
فکر نمیکنید که دیگه وقتش رسیده این مدل کار کردن رو کنار بزاریم و وقتمون رو صرف کارهایی که دوست داریم کنیم و بیشتر در کنار خانواده خودمون باشیم؟
همونطور که دنیا و ماهیت اقتصاد و مدل کارکردن داره تغییر پیدا میکنه، تغییراتی هم در نحوه نگاه ما به کار و زندگی به وجود میاد. نمونه واضحش اینه که روزبهروز داره به تعداد افراد دورکار اضافه میشه. این افراد راههایی پیدا میکنن که بتونن توی اقتصاد جدید، پول دربیارن.
کشیدن یه خط مشخص بین کار و زندگی و جدا کردن کامل اونا کار سختیه. در واقع کار و زندگی آدم بعضی وقتا خیلی به هم گره میخورن. اما شاید با یه زمانبندی درست بتونیم اونا رو به شکلی معقول، تفکیک کنیم. مثلاً یه فریلنسر میتونه صبح کارش رو شروع کنه، ظهر که شد یه وقت کافی برای صرف ناهار در کنار خونواده بزاره. بعدازظهر هم وقتی فرزندش داره تکالیفشو انجام میده و سرگرمه، به ادامه کارش برسه. مسلماً شرایط کار و زندگی هر کسی فرق میکنه، مهم اینه که با در نظر گرفتن همه جوانب، بتونیم بهترین برنامهریزی ممکن رو برای ایجاد تعادل بین کار و زندگی انجام بدیم. اگه بتونیم شرایط خودمون رو طوری ترتیب بدیم که با علاقه کار کنیم، دیگه برامون سخت نیست که حتی توی روزهای تعطیل، وقتی بقیه اعضاء خانواده مشغول کارهای خودشون هستن، ما هم به کار خودمون برسیم. این موضوع برای فریلنسرها که از هر جایی میتونن کارشون رو انجام بدن، خیلی اهمیت داره. به هر حال باید توجه داشت که کار هم بخشی از زندگی ماست و تفکیک کامل اون از زندگی و خونواده برای هر کسی امکانپذیر نیست، بنابراین فقط باید یه برنامهریزی درست داشته باشیم تا به تعادلی که در موردش بحث میکنیم، برسیم.
سؤال دوم: چطور باید یه تعادل منطقی بین کار و زندگی ایجاد کنیم؟
توجه داشته باشید که برای ایجاد تعادل بین کار و زندگی لازم نیست که دقیقاً برای خودتون ساعت مشخص کنید که حتماً باید هر روز مثلاً ۸ ساعت کار کنید و ۸ ساعت هم به بقیه امور زندگی بپردازین. این زمان رو باید حدودی مد نظر داشته باشین و انعطاف لازم رو براش در نظر بگیرین. بدیهیه که یه روز ممکنه براتون فرصت پیش بیاد ۱۲ ساعت کار کنید، یه روز هم لازمه که بیشتر برای خودتون زمان بزارین یا با خونوادهتون وقت بگذرونید و مثلاً ۴ ساعت کار کنید. فرقی نمیکنه که شما برای خودتون کار میکنید یا فریلنسر هستید، در واقع برنامهریزی شما باید طوری باشه که کار براتون خستهکننده نباشه و از زندگیتون راضی باشید؛ یعنی کارو به عنوان یه بخش خوبی از زندگیتون ببینید.
توی برنامهریزی همیشه باید اولویتها رو مد نظر داشت. نباید فکر کنیم که اولویت ما فقط پول درآوردنه، چون مجبوریم از پس مخارج زندگیمون بربیایم. دوران بچگی فرزند شما تکرار نمیشه، دیگه بعداً فرصت نمیکنید براش یه پدر و مادر خوب باشید. پس دخل و خرج زندگیتون رو باید طوری تنظیم کنید که بتونید به همه اولویتهای واقعی زندگی بها بدین و هیچکدوم رو فدای دیگری نکنید.
در مورد کارهایی که میخواین در طول روز انجام بدین فکر کنید و سعی کنید بهترین راه رو پیدا کنید که به همه اونا برسید. اگر حس میکنید الان شما تو موقعیتی قرار ندارین که بتونین بین زندگی و کارتون تعادلی که مد نظرتون هست رو ایجاد کنید، باید تلاش کنید تا با اولویتبندی مناسب، قدم به قدم وضعیت خودتون رو بهتر کنید. یعنی انتظار نداشته باشین که برنامهریزیتون یه شبه جواب بده. یه برنامهریزی نسبتاً بلندمدت انجام بدین و روزبهروز خودتون رو به اهداف اون برنامه نزدیک کنین.
فرقی نمیکنه که فریلنسر باشید یا دورکار یا یه کارآفرین. فقط باید دقیق متوجه بشید که چه اقداماتی برای شما بهترین نتیجه رو برای کسب موفقیت و ایجاد تعادل توی کار و زندگیتون داره.