چطور هم مادر باشیم، هم شاغل و هم دیوانه نشویم!
وقت نداری مقاله رو بخونی؟ پلی کن و مقاله رو گوش کن.
وقتی که موقع جوانی اولین فرزند شما به دنیا میاد، مخصوصاً در اوایل دهه سوم زندگی، مسلماً خیلی خوشحال میشید. اون اوایل خیلی به مشکلات فکر نمیکنید و تمام چیزی که تو ذهن شماست انتخاب اسم بچه، تهیه لباسهای قشنگ و اسباببازیهای مختلف برای فرزندتونه. احتمالاً قبل از به دنیا اومدن اونم چند تا کتاب خوندید و فکر میکنید همهچیز به خوبی پیش میره.
اما باید توجه داشته باشید که اگه یک مادر شاغل باشید، لازمه آگاهی بیشتری در مورد مسئولیت بزرگی که در پیش دارین، داشته باشید. در این ارتباط ۱۰ تا نکته مهم برای روزهای سخت شما مادران گرامی آماده کرده که در اینجا قصد داریم با هم مرور کنیم.
نکته اول: برای خودتون برنامهریزی داشته باشید.
یه دفتر برنامهریزی یا یک نرمافزار مناسب برای برنامهریزی روزانه خودتون در نظر بگیرید و فعالیتهای کاری و شخصیتونو توی اون یادداشت کنید. میتونید برای هر دسته از فعالیتها یه رنگ در نظر بگیرید. بهطوریکه یه رنگ برای فعالیتهای شخصی و رنگ دیگه برای فعالیتهای شغلتون باشه. چند ساعت هم در روز برای وضعیتهای پیشبینینشده اختصاص بدید، مثل بیماری کودک یا یه وضعیت اورژانسی در مورد کارتون.
نکته دوم: احساس گناه نداشته باشید.
بهجای فکر کردن به اینکه زمان زیادیو تو خونه نمیگذرونید و فرزندتون داره بیشتره زمانشو در کنار دیگران سپری میکنه، به نقشتون توی محیط کار، درآمدی که کسب میکنید و اینکه در آینده الگوی مناسبی برای فرزندتون خواهید شد، فکر کنید. به این ترتیب بعد از یه مدت این احساس گناه از بین میره.
نکته سوم: تصمیم بگیرید که در غیاب شما چه کسی باید از فرزندتون مراقبت کنه.
سعی کنید حتی قبل از تولد فرزندتون درباره اینکه وقتی سر کار هستید چه کسی باید از اون مراقبت کنه یا کدوم مهدکودک براش مناسبتره، تحقیق کنید تا فرصت داشته باشید بهترین گزینه رو انتخاب کنید. چند روزم قبل از اینکه برگردید سرکار، برای آمادگی کامل، چند ساعت فرزندتونو با کسی که قراره ازش مراقبت کنه مثلاً مادرتون یا پرستار بچه تنها بزارید تا بتونید روز اول کاریتون بدون استرس و نگرانی خونه رو ترک کنید.
نکته چهارم: تا حد امکان کارهای صبحتونو شب قبل انجام بدید.
حتی وقتی هم که خسته هستید، سعی کنید شب قبل کارهاتونو انجام بدید تا صبحها راحتتر باشید. کارهایی مثل انتخاب و مرتب کردن لباس بچه، آماده کردن کیف مدرسه، پیدا کردن کلیدها، آماده کردن وسایل صبحانه. به این ترتیب کارهای صحبتون سبکتر میشه و احساس خستگی کمتری میکنید. بهتره برای یادآوری قبل از اینکه از در برید بیرون، برنامه روزانه خودتونم چک کنید. اگر لازم بود در مورد برنامههاتونم با همسرتون صحبت کنید.
نکته پنجم: یه تقویم برای برنامهریزی کارهای خانوادگی داشته باشید.
در کنار برنامهریزی روزانه شخصی خودتون، بهتره یه تقویم دیواری هم برای برنامهریزیهای خانوادگی داشته باشید. این کار به شما کمک میکنه تا در مورد برنامههای هفته پیش رو با کل خانواده صحبت و تبادلنظر کنید. داشتن یه همچین ارتباطات خانوادگی به شما کمک میکنه تا از اتفاقهای غیرمنتظره جلوگیری کنید. یادتون باشه برای قرار دادن کارا و قرار ملاقاتا توی این تقویم باید با همه اعضای خانواده مشورت بشه و در معرض دید همه قرار بگیره.
نکته ششم: در طول روز با خانواده خودتون در ارتباط باشید.
وقتی با بچهها نیستید یه راه ارتباطی باهاشون پیدا کنید. مثلا براشون ویدئو بفرستید، یادداشت براشون بزارید، یا یه چیز خاصی که دوست دارن، مثل یه شیرینی کوچیک – مهم اینه که بچهها رو به یاد شما بندازه. اگه لحظات خاصی براتون پیش میاد که خاطره داره حتماً از اون فیلم بگیرید که بعداً بتونید باهم نگاه کنید. عکسهایی از خودتون کنار تخت خوابشون بزارید تا شما رو کنار خودشون احساس کنن. در مواقع استراحت با اونا تماس بگیرید؛ شنیدن صدای فرزندتون میتونه تحمل ساعات سختو برای شما راحتتر کنه. از طرف دیگه برای بچهها هم خوبه که ببینن مادرشون به فکر اوناس.
نکته هفتم: فعالیتهای خانوادگی خاصی ایجاد کنید.
وقت گذروندن با کل خونواده برای تقویت ارتباط خیلی ضروریه و نباید ازش غافل بشید. بازیهای خونوادگی، تماشای فیلم یا کارتون در کنار هم یا هر کار دیگهای که همه خونواده بهش علاقمند هستن، راههای خوبی برای وقت گذرونده. گاهی فرصت پیش میآد که خانوادگی با هم برید بیرون؛ این جور مواقع اصلا درباره کار صحبت نکنید؛ همش باید در مورد موضوعاتی صحبت کنید که برای همه جذابیت داشته باشه.
نکته هشتم: یادتون باشه که همسرتون هم به شما نیاز داره.
شاید تصورش برای مادرها یه کم سخت باشه، اما اولویت اول، رابطه شما با همسرتونه. شما اول عاشق همسرتون شدید و توی این شرایط جدید، ممکنه احساس کنه دارید به اون بیتوجهی میکنید. در خیلی از خونوادههای ایرانی بعد از تولد فرزند، رابطه زن و شوهرها به سمت سردشدن گرایش پیدا میکنه و همهچیز معطوف به فرزند میشه. این موضوع میتونه آسیبهای جدی به خانواده وارد کنه و حداقل اون طلاق عاطفی بین زن و شوهره. پس توجه داشته باشید که حتماً به اندازه کافی برای همسرتون وقت بزارید.
نکته نهم: توی این شرایط از خودتون هم هیچوقت نباید غافل بشید.
باید سعی کنید زمان خودتونو کاملا هوشمندانه مدیریت کنید تا برای کارهایی که خودتون شخصا علاقه دارید هم وقت داشته باشید. فرقی نمیکنه، از یه حمام گرم و ماساژ خوب و مانیکور گرفته تا کلاسهای یوگا، هر فعالیتی که به شما آرامش میده باید تو برنامه روزانهتون قرار داشته باشه. شما باید مراقب سلامت روحی و جسمی خودتون باشید. بدون شما دو نفر دیگه نمیتونن امور زندگیو به خوبی مدیریت کنند.
نکته دهم: اگر شرایطش برای شما فراهمه یه مادر فریلنسر باشید
شاید توجه به این نکته اهمیتش خیلی بیشتر از نکات دیگهای باشه که الان با هم مرور کردیم. چون اگه یه مادر فریلنسر باشید، خیلی از مواردی که توی نکتههای قبلی بهشون اشاره کردیم اصلا برای شما پیش نمیاد که بخواید نگرانش باشید. همیشه کنار فرزندتون هستید، با تخصص و حرفه خودتون به جامعه خدمت میکنین و در عین حال کسب درآمد هم میکنین. شاید بتونیم با اطمینان بگیم که فریلنسینگ بهترین گزینه برای مادارنیه که دوست دارن شاغل باشن.
در نهایت یادتون باشه که اولا هیچ کس کامل و بینقص نیست. ثانیا، حتی اگه بهترین برنامهریز، بهترین کارمند و بهترین مادر هم که باشید، همیشه ممکنه شرایطی پیش بیاد که مورد انتظارتون نباشه. مهم اینه که تسلیم شرایط نشین، لبخند بزنید و سعی کنین برای مشکلاتتون راه حل پیدا کنید.