چطور تصمیمهای بهتری بگیریم و در زمان صرفهجویی کنیم.
وقت نداری مقاله رو بخونی؟ پلی کن و مقاله رو گوش کن.
تصمیم گرفتن معمولا برای اکثر آدمها کار سختیه، اما شرایط زمانی بحرانی میشه که باید روزانه تصمیمات متعددی بگیریم. خصوصا اگه اون تصمیمها در رابطه با کسب و کارمون باشه. تحقیقات نشون میده معمولاً افرادی که بیشتر سرشون شلوغه و هر روز باید توی یه زمان کوتاه تصمیمهای زیادی بگیرن، بیشتر توی تصمیمگیریهای خودشون اشتباه میکنن.
برای همین بعضی از افراد باهوش، سعی میکنن تا جایی که ممکنه از تصمیمگیریهای متعدد توی زمانهای کوتاه پرهیز کنن. به عنوان مثال استیو جابز یا مارک زاکربرگ برای اینکه مجبور نباشن هر روز صبح تصمیم بگیرن که چی بپوشن، همیشه برای رفتن سر کار، یونیفرمهای ساده و معروف خودشون رو میپوشیدن. اما در هر صورت اغلب کارآفرینها مجبورن بخشی از وقت و انرژی خودشون رو به تصمیمگیریهای روزانه اختصاص بدن. از رد و بدل کردن ایمیلهای متعدد برای پیدا کردن یه وقت مناسب برای جلسه ماهانه گرفته تا تصمیمات مهم و حیاتی در مورد رشد کسب و کار.
همین اتفاق برای فریلنسرها، مشاوران یا هر گروه شغلی دیگه که حسابی سرشون شلوغه میافته و احتمالاً همهشون قبول دارن که هر روز با این مشکل مواجه میشن.
حالا میخوایم ببینیم چرا برای کسانی که سرشون شلوغه، بیشتر اتفاق میافته که تصمیمهای نادرست بگیرن.
خیلی ساده، دلیل این اشکال، تصمیمگیری تو حالت خستگیه. هر چی که از روز میگذره، ما خستهتر میشیم و توانایی و تمرکز کمتری برای تصمیمگیریهای مهم – یعنی تصمیمهایی که لازمه خوب بهشون فکر کرده باشیم – داریم.
تصمیمگیریهای کمتر و به موقع، نه فقط برای امثال زاکربرگ، بلکه برای همه ما نتیجه بهتری داره. برای همین امروز میخوایم توی وبسایت فریلنسر دات آی آر، مرجع آموزشی فریلنسینگ، آزادکاری و دورکاری سه تا راهکار ساده بهتون معرفی کنیم تا با استفاده از اونا دیگه مجبور نباشین در طول روز کاری خودتون تصمیمهای زیادی بگیرین.
راهکار اول: با انجام اولویتبندی، تصمیمات مهمتر خودتون رو توی ساعات اولیه کار بگیرید.
اکثر افراد موفق، مهمترین تصمیمهای روزشون رو تا قبل از ظهر میگیرند، این کار برای شما سه تا حسن بزرگ داره، اولاً چون خسته نیستید، بهترین شرایط رو برای تصمیمگیری درست دارید. ثانیاً بار بزرگی رو از روی دوش خودتون برمیدارین و بقیه روز آرامش بیشتری دارین. در نهایت هم افرادی که تصمیمهای شما رو اجرایی میکنن، وقت کافی دارن تا هر اقدامی که لازم هست رو در ادامه روز انجام بدن و فردا صبح آمادهی و تصمیمهای بعدی شما باشن.
راهکار دوم: کارها و تصمیمهایکم اهمیتتر رو به دیگران بسپارین.
یکی از کارآفرینای حرفهای میگفت: «اولین باری که یه نفر رو به عنوان کمک در اختیار من گذاشتن، حس بدی داشتم که بخوام یه سری از کارهام رو بهش بسپرم، چون حس میکردم وظیفه خود منه که انجامشون بدم. بعد از دو سه روز که بیکار بود، اومد بهم گفت: به من حقوق نمیدن که اینجا بیکار کنار دست تو بشینم. سه چهار روز اول خیلی نگران بودم که یه موقع زیاد بهش کار ندم. همش طفره میرفتم از اینکه بخوام تصمیم بگیرم چه کارایی رو بهش محول کنم. بالاخره تصمیم گرفتم فقط کارایی رو بهش بسپرم که لازم بود انجام بشن ولی فکر میکردم ارزش نداره خودم براشون وقت بزارم. بعد از یکی دو هفته، فقط روی کارهای عمیقتر تمرکز میکردم و بازدهی من سه برابر شد.»
برخلاف چیزی که شاید توی شبکههای اجتماعی خونده باشین، کارآفرینی فقط سخت کار کردن و تحمل فشار کاری زیاد نیست، بلکه انجام کار بیشتر با ابزار و منابع کمتر و در واقع هوشمندانهتر کار کردنه. به این ترتیب با زمان اضافی که برای خودتون به دست میارین، سلامت روحی و ذهنی بیشتری خواهید داشت.
راهکار سوم: سعی کنید با تماسهای تلفنی کوتاه از جلسات و نامهنگاریهای وقتگیر، پرهیز کنید.
یادتون باشه لازم نیست شما برای هر تماس تلفنی که مثلاً با مدیر پروژه یا فریلنسرها میگیرین، نیم ساعت وقت بزارین. با وجود اینکه با احترام صحبت میکنین، اجازه ندید که صحبتهای غیرضروری و طولانی موقع مکالمهتون پیش بیاد.
گاهی اوقات تماسهای تلفنی سه چهار دقیقهای، بهترین روش برای تبادل نظر و پیشبرد کاره و شما رو سریعتر به نتیجه میرسونه. آماده کردن پیشنویس یه ایمیل و تهیه پاسخ و تایپ متن اون، حدود ۱۰ دقیقه از وقت شما رو میگیره. همین روند دوباره باید برای جواب ایمیلی که براتون میاد و حاوی نظرات طرف مقابل شماست، تکرار بشه. تازه با ایمیل سوم ممکنه شما به تفاهم و نتیجه نهایی برسین. در صورتی که شما میتونستین با یه مکالمه تلفنی سه چهار دقیقهای همین نتیجه رو به دست بیارین. بنابراین باید سعی کنید که حضور ذهن داشته باشید و طی تماسهای تلفنی کوتاه مدت، تصمیم خودتونو سریعتر بگیرید.
در نهایت، همیشه لازم نیست که همه تصمیمها رو خودتون بگیرین. باید یاد بگیرید که کی لازمه خودتون تصمیم بگیرین و چه موقعی بهتره که تصمیمگیری رو به کس دیگهای واگذار کنین.