استخدام برنامهنویس فریلنسر و دورکار
وقت نداری مقاله رو بخونی؟ پلی کن و مقاله رو گوش کن.
فرض کنید شرکت شما روزبهروز داره رشد میکنه و همه چیز طبق روال پیش میره. همه همکارها انگیزه دارن و انواع پیشنهادات رو برای موفقیت بیشتر شرکت ارائه میدن. یک دفعه، یه ایدهای به ذهنتون میرسه که « فلان کار رو انجام بدیم تا هزینههامون کم بشه، یا اینکه بتونیم تعداد خیلی زیادی مشتری پیدا کنیم یا اصلاً روش کارمون رو عوض کنیم؟»
فرض کنید بعد از اینکه شما این پیشنهاد رو مطرح کردین و یه مقدار در موردش بحث شد، رئیس شرکت به شما چراغ سبز نشون بده. تا اینجا همه چی مرتبه و شما هم از اینکه ایدهتون پذیرفته شده خوشحال هستین، تا اینکه این سؤال مطرح میشه که خوب حالا کی میخواد این کار رو انجام بده؟
شاید استخدام اولین فریلنسر برنامهنویس و توسعهدهنده سایت یه مقدار سخت به نظر برسه، اما اگه همه جوانب کار در نظر گرفته شده باشه، این اقدام میتونه خیلی راحت و به شکل اصولی صورت بگیره. در واقع با برنامهریزی درست و درک نیازمندیهای شرکت، پیدا کردن فریلنسر مناسب به هیچ وجه سخت نیست.
گام اول: مشخص کنید که نیازمندی اصلی شما چیه؟
قبل از اینکه دنبال پیدا کردن یه فریلنسر برای همکاری باشید، باید بدونید خواسته واقعی خودتون چیه. این اقدام باید همیشه گام اول شما برای استخدام فریلنسر توی هر کاری باشه. بهعنوان مثال، آیا هدفتون اینه که یه تعداد از عکسهای صفحات وب خودتون رو آپدیت کنین؟ آیا به یه سایت کاملاً جدید نیاز دارین؟ یه اپ موبایل میخواین؟ توی تحلیلهای دیجیتالی یا آنالیتیکس خودتون با مشکل برخورد کردین؟ آیا به یه ابزار جدید نیاز دارین که براتون تولید بشه؟
پاسخ به هر کدوم از این پرسشها شما رو آماده میکنه تا بتونین به صورت هدفمند جستجوی خودتون رو شروع کنید و درنهایت بدونین که چه کسی رو باید استخدام کنین.
حالا که نوع پروژه خودتون رو مشخص کردین، وقت اونه که دامنه یا محدوده کار رو تعیین کنین و فکر کنین که فریلنسر شما چطوری میتونه بهترین نقش رو توی معادلهای که ترسیم کردین، ایفا کنه. وقتی اون فرد مورد نظرتون رو پیدا کردین، باید نیازمندی دقیق خودتون رو بهش بگین. مثلاً آیا پنج صفحه وب و دو تا تمپلت ایمیل لازم دارین؟ محتوای اون صفحات چی هستن؟ شما طرحی براش دارین؟ آیا بین اونا محتوای دینامیک هم دارین؟ و مهمتر از همه، مهلت انجام کار شما چقدره؟
قبل از اینکه سریع وارد فرآیند استخدام بشین، باید بتونین همه چیز رو از قبل تعریف کنین. نباید چیزی به صورت فرضی باقی بمونه و انتظار داشته باشین بخت باهاتون یار باشه و فریلنسر دقیقاً همون کاری رو انجام بده که شما مد نظر دارین. بدیهیه بخشهایی از کار که به طور دقیق تعریف و مشخص نشدن ممکنه هر جوری انجام بشن و نتیجه دلخواه شما رو نداشته باشه.
داشتن همه این اطلاعات از قبل، به شما کمک میکنه تا مجموعه مهارتهای مورد نیاز خودتون رو مشخص کنین و فریلنسری رو انتخاب کنین که همه اون مهارتها رو داشته باشه. یادتون باشه که این کار مثل خریدن یه لباس تکسایز نیست که به تن همه میخوره. بدیهیه که هر فریلنسری یه طیفی از مهارتها رو داره و شما باید انتخاب درستی انجام بدین تا مطمئن بشین پروژهتون مطابق انتظاراتتون و طبق یه برنامه زمانبندی مشخص انجام میشه.
یکی دیگه از مزیتهای مهم برنامهریزی و تعیین محدوده پروژه، اینه که به شما کمک میکنه تا در حین پیشرفت پروژه، ویژگیها و قابلیتهای جدید به پروژه اضافه نشه. این مشکل پروژه هم برای کارفرما ناخوشاینده و هم برای فریلنسر، چون علاوه بر اینکه هزینه اضافی ایجاد میکنه زمان تحویل پروژه رو هم به تعویق میاندازه.
گام دوم: پیدا کردن فریلنسر مناسب
بعد از گام اول که دیگه میدونید دقیقاً برای چه کاری میخواید یه فریلنسر استخدام کنید، اگر از قبل فرد خاصی رو در ذهن خودتون ندارید، باید توی جاهای مشخصی بگردید تا فریلنسر مورد نظرتون رو پیدا کنید. سادهترین و بهترین مسیر، مراجعه به وبسایتهای فریلنسینگ مثل پارسکدرزه که تعداد زیادی متخصص، از جمله توسعهدهندگان مختلف توی اون فعالیت میکنن و آماده همکاری با شما هستن. شما در سایت پارسکدرز میتونید وارد پروفایل فریلنسرها بشید و رزومه کاری، لیست مهارتها، نمونه کارها و نظرات کارفرماهای قبلی رو در مورد همکاری با اونا ملاحظه کنید. اگه یادتون باشه، دامنه و محدوده پروژه رو هم قبلاً مشخص کردین، بنابراین الان میدونید که مثلاً دنبال تخصص CSS یا JavaScript هستین.
حتماً یه نگاهی به پروژههای انجامشده قبلی فریلنسر مورد نظرتون بندازید. به این ترتیب تا حد زیادی با سطح تخصص و میزان پایبندی اون به تعهداتش آشنا میشید. حالا اگه پروژه مورد نظرتون رو توی همین سایت فریلنسینگ تعریف کنید، میتونید با ارسال دعوتنامه برای فریلنسرهای مختلف، سؤالات بیشتری هم در صفحات گفتگوی خصوصی پروژه از اونا بپرسید تا با اطمینان بیشتری فریلنسر مورد نظر خودتون رو انتخاب کنید.
گام سوم: عقد قرارداد همکاری یا استخدام فریلنسر
بعد از اینکه توسعهدهنده مورد نظر خودتون رو پیدا کردین و محدوده کار هم کاملاً مشخص شده، وقت عقد قرارداد همکاری یا استخدام فریلنسره. اگر تمایل داشته باشین که کار شما در سایتهای فریلنسینگ مثل پارسکدرز انجام بشه تا ضمانت اجرایی بیشتری هم وجود داشته باشه، کافیه بعد از تعریف پروژه، گزینه پذیرش پیشنهاد فریلنسر مورد نظرتون رو انتخاب کنید تا بهراحتی این قرارداد همکاری بین شما منعقد بشه. دلیل اهمیت وجود قرارداد همکاری، مشخص بودن دقیق دامنه پروژه، خروجی کار و مواردی که باید تحویل بگیرید و زمانبندی انجام کاره. این قرارداد به شما امکان میده تا کنترل بیشتری روی روند انجام پروژه داشته باشین، در زمانهای مشخصشده از قبل، خروجی هر بخش از کار رو تست کنید و طبق جدول زمانبندی، پرداختهای خودتون رو انجام بدین.
یادتون باشه که این یه خیابون یه طرفه نیست و باید در مورد زمانبندی و دامنه پروژه با فریلنسر صحبت کنید و به توافق برسید، شما این فرد رو استخدام کردین چون در زمینهای تخصص داشته که احتمالاً خود شما ندارین.
البته منظور این نیست که باید به کسی که احتمالاً تازه باهاش آشنا شدین، اعتماد کامل داشته باشین. منظور اینه که باید به ارزیابی اون فرد در مورد ابعاد و روند انجام پروژه و همینطور نقشی که قراره ایفا کنه، توجه داشته باشین. بهعنوان مثال اگر به شما بگه انجام کاری در یه بازه زمانی خاص امکانپذیر نیست، یا گزینههای دیگهای برای تحقق اهداف شما بهتون پیشنهاده میده، باید به اونا توجه کنید و گزینههای جدید رو در راستای اهداف خودتون، ارزیابی کنید.
بعد از طی این مراحل، میرسین به مرحله تعیین مبلغ پروژه. فریلنسرها عموماً به دو روش ساعتی یا پروژهای کار میکنن. همونطور که از اسم اونا مشخصه، در حالت ساعتی، فریلنسر نرخی رو برای هر ساعت کار خودش تعیین میکنه و اون رو در تعداد ساعتهای مورد نیاز برای انجام پروژه، ضرب میکنه. در حالت پروژهای هم یه مبلغ کلی برای انجام پروژه تعیین میشه و شما توافق میکنین که به ازاء انجام کل کار و تحویل پروژه، اون رو به فریلنسر پرداخت کنید.
دو نکته اینجا وجود داره که باید بهشون توجه داشته باشین:
- نکته اول اینه که هر چقدر پول بدید، همون قدر آش میخورید. اینجا جایی نیست که بخواید خساست به خرج بدید. اگر بخواید صرفهجویی کنید، نباید تعجب کنید که در انتهای پروژه، تمام انتظارات شما برآورده نشده یا اینکه فریلنسر علاوه بر پروژه شما، همزمان روی پروژههای پردرآمدتر دیگهای هم کار کنه. قبل از اینکه بخواد دلخوری پیش بیاد، بهتره خودتون رو جای اون بزارید. طبیعتاً شما انتظار دارید به شکل منصفانهای حقالزحمه کار خودتون رو دریافت کنید، پس باید قبول کنید که فریلنسر هم همین انتظار رو داره.
- نکته دوم اینه که همیشه در مورد بودجه خودتون صادق باشید. اگر بودجه شما محدوده، به فریلنسر اطلاع بدید و ببینید که آیا میشه براش فکری کرد یا نه. شاید بهتر باشه دامنه پروژه تغییر کنه، شاید هم با همین بودجه فریلنسر بتونه همه کار شما رو انجام بده. تا زمانی که نپرسید، نمیتونید مطمئن باشید.
مهم نیست که روی چه ساختاری برای پرداخت، موافقت میکنید، مهم اینه که زمانبندی پرداخت رو با هم تنظیم کنید تا همه چیز سر جای خودش قرار بگیره. توی قراردادهایی که خارج از سایتهای فریلنسینگ منعقد میشه، معمولاً فریلنسرها انتظارات متفاوتی دارن، بعضی ترجیح میدن پرداخت توی دو مرحله انجام بشه. یعنی ۵۰% پیشپرداخت و ۵۰% بعد از تحویل کار. بعضی هم پرداختها رو به سه قسط (۳۳%) یا چهار قسط (۲۵%) تقسیم میکنن. اما توی سایتهای فریلنسینگ که مبلغ پروژه نزد سایت گروگذاری میشه و اطمینان پرداخت برای فریلنسر بهوجود میاد، بهطور معمول درخواست پیشپرداخت صورت نمیگیره و برای پروژههایی که فازبندی میشن هم درصدهای متفاوتی در نظر گرفته میشه. مهم نیست که روی چه درصدهایی توافق میکنید، فقط یادتون باشید که قبل از اتمام کار و تحویل گرفتن خروجی نهایی پروژه، مبلغ رو بهطور کامل پرداخت نکنید.
بعد از عقد قرارداد و انجام توافقات لازم، طبیعتاً زمان شروع کار میرسه.
گام چهارم: انجام کار و تحویل پروژه
شما فریلنسر مورد نظر خودتون رو استخدام کردید، خواستههای شما برای اون مشخص شده و تاریخ تحویل نهایی کار هم مورد توافق قرار گرفته. حالا برای پیگیری پروژه آیا لازمه که هر پنج دقیقه یه بار یه ایمیل یا یه پیام ارسال کنید؟ مسلماً نه.
توسعه، طراحی، ویرایش فیلم، نویسندگی و سایر موارد، همگی مهارتهای فنی هستن که نیاز به زمان و تمرکز دارن. اجازه بدید فریلنسر شما کارهایی که بهش محول کردید رو انجام بده. بد نیست که هر چند وقت یه بار اگه خود فریلنسر پیامی به شما نداده بود، پیگیر کارتون بشید. در واقع اینجا باید به جدول زمانبندی پروژه مراجعه کنید و مقاطع زمانی رو که برای چک کردن روند پیشرفت پروژه تعیین کردید، دنبال کنید.
با تمام این اوصاف، بهتره سعی کنید همیشه در دسترس باشید تا اگه سؤال خاصی برای فریلنسر پیش اومده بود، بهموقع بتونید پاسخگو باشید. یادتون هم باشه که الان زمان اضافه کردن بخشهای مختلف پروژه یا پرداختن به فرضیات نیست. در واقع توی این بخش قراره پروژه طبق زمانبندی به انتها برسه و خروجی اون به شما تحویل داده بشه. البته طبیعیه که توی بعضی از پروژهها ممکنه ابتدای کار و قبل از انعقاد قرارداد، پیشبینیهای لازم صورت نگرفته باشه و نیاز باشه که برای پروژه یه متمم در نظر گرفته بشه. اما باید این حالت رو به عنوان یه استثناء در نظر گرفت که بحث جداگانهای میطلبه.
گام نهایی: تسویه حساب
در پایان مرحله قبلی، حاصل کار فریلنسر به شما تحویل داده شده و به نظر میرسه که عملکرد خیلی خوبی هم داشته. حالا باید چی کار کنید؟ طبیعتاً باید تسویه حساب انجام بدید، چه بخواین گفتگوی جدیدی رو در مورد پروژه بعدی شروع کنین و چه بخواین همکاری خودتون رو با این فریلنسر خاتمه بدین، یادتون باشه که باید اول حقالزحمه اون رو پرداخت کرده باشید تا این پروژه به طور کامل خاتمه پیدا کنه.
به نظر شما چه موارد دیگهای هنگام استخدام برنامه نویس فریلنسر و دورکار باید مدنظر داشته باشیم؟ نظرتون رو توی کامنتها باهامون به اشتراک بزارین تا بتونیم با استفاده از ایدههای شما مطلب رو کاملتر کنیم.
مطالب مرتبط: چطور در استخدام فریلنسر تولید محتوا موفق عمل کنید